Głowizna - ulubiony kąsek pająka

17 maja 2010, 15:58

Pająki żywiące się wyłącznie mrówkami nie rzucają się na ofiarę i nie pochłaniają jej od byle jakiej strony. Okazuje się, że wyspecjalizowane drapieżniki wykształciły w toku ewolucji zachowania, które pozwalają im uzupełnić konkretne brakujące składniki odżywcze. Dlatego też nasze stawonogi rozpoczynają zwykle swój posiłek od przednich części zdobyczy.



Piwo, które zmniejsza prawdopodobieństwo kaca

7 listopada 2016, 13:20

Amsterdamski browar De Prael twierdzi, że tamtejszym specjalistom udało się uwarzyć piwo w typie pilznera, które zawiera składniki zmniejszające prawdopodobieństwo kaca.


Nadzieja dla chorych z uszkodzeniami mózgu

9 czerwca 2010, 11:25

Naukowcy wiedzieli, że białko CXCR4 bierze udział w procesach formowania się mózgu. Jednak ku ich zdziwieniu okazało się też uczestniczyć w procesach odbudowy mielinowych otoczek włókien nerwowych. To może być nadzieja dla chorych na stwardnienie rozsiane.


Wielki lądolód na Marsie

1 grudnia 2016, 12:25

Mars Reconnaissance Orbiter odkrył na Marsie wielkie pokłady lodu. Wielki lądolód znajduje się pod powierzchnią Utopia Planitia, w miejscu, w którym w 1976 roku wylądowała sonda Viking. Lądolód jest niemal wielkości Polski, a jego grubość wynosi od 80 do 170 metrów


Resweratrol pozwala zachować wzrok

25 czerwca 2010, 12:40

Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych czy owocach morwy i czarnej porzeczce, zahamowuje niekontrolowany rozrost naczyń krwionośnych w oku.


Barwnik i antena sposobem na zwiększenie pojemności DVD?

3 stycznia 2017, 14:42

Naukowcy z Imperial College London i Kazańskiego Uniwersytetu Państwowego opisali zjawisko elektro-optyczne, które pozwoli na znaczne zwiększenie gęstości zapisu optycznych nośników danych. Obecnie płyty DVD czy Blu-ray znacznie ustępują pojemnością HDD czy SSD, na których dane zapisywane są za pomocą pola magnetycznego


Dolegliwości po inulinie

12 lipca 2010, 13:34

Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.


Rafa Amazońska - ledwo znana, a już zagrożona

30 stycznia 2017, 14:00

Greenpeace opublikował pierwsze zdjęcia z dużej rafy koralowej w delcie Amazonki. Ekolodzy alarmują, że jeśli firmy uzyskają zgodę brazylijskiego rządu, już wkrótce może jej zagrozić przemysł naftowy. Próbnymi odwiertami w tym regionie są zainteresowane BP i Total.


Dietetyczne związki ADHD

30 lipca 2010, 08:54

Australijscy naukowcy z Telethon Institute for Child Health Research w Perth wykryli związek między typową dla Zachodu niezdrową dietą a zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) u nastolatków.


Nowy typ lasera pomoże zbudować komputery kwantowe

7 marca 2017, 06:23

Naukowcy z Uniwersytetu w Delft pracujący pod kierunkiem profesora Leo Kouwenhovena zaprezentowali właśnie mikrofalowy laser na chipie, który wykorzystuje tunelowanie Josephsona. Zbudowali go z łącza Josephsona precyzyjnie umieszczonego we wnęce rezonansowej na chipie


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy